Examinerad Idrottstränare

Examinerad idrottstränare

Det var länge sen jag skrev ett inlägg och tänkte nu ge mig tid att skriva ner vad som har hänt sedan sist och hur min framtid kommer se ut. 

Min sista kurs på Högskolan som precis är avslutad var kanditatarbetet så kallad C-uppsatsen. Jag skrev den med min vän Emil och vi träffades i stort sett varje dag under de 10 veckorna vi hade på oss att skriva arbetet. Det var för det mesta väldigt roligt och intressant att skriva arbetet och vi hade kul längs vägen vilket gjorde att det inte kändes jobbigt att skriva en uppsats som till slut hamnade runt 50 sidor. 

Titeln på arbetet var: Hur personliga tränare skapar förutsättningar för att hjälpa sina adepter att uppnå mental tuffhet. Jag kanske lägger upp arbetet på hemsidan då ni som är intresserade kan läsa hur studien gick till. Valet av att studera området mental tuffhet har att göra med mitt och Emils intresse av området. Vi båda tror att det finns mycket att lära sig inom den mentala biten och för att uppnå en god hälsa krävs att både kropp och psyke är i balans. Förra veckan blev det i alla fall klart att arbetet blivit godkänt och att jag nu kan titulera mig Idrottstränare. Mina 3 år på högskolan är nu slut och det känns otroligt skönt. Jag gillar att lära mig nya saker men jag gillar också att arbeta där det teoretiska aspekterna måste falla på plats genom praktiska utföranden. Det som gör det hela lite svårare är att det inte finns så många jobb som ligger ute, där min kompetens jag nu besitter matchar med tjänsterna. Det har jag vetat sedan jag började på utbildningen och jag har hela tiden försökt rikta in mig på min egen väg och haft fokus på att starta upp mitt bolag för att skapa mina egna tjänster som jag kan arbeta mot.

Personlig tränare

För flera år sedan hade jag fokus på att bli en Personlig tränare. Jag är dock lite skeptiskt gällande det yrket, eller inte yrket i sig utan hur gymkedjor ställer sig till personliga tränare. Det är otroligt dåliga arbetsvillkor och i de flesta fall få de endast betalt för de timmar som de har med en kund på “golvet” alltså när de enbart tränar personerna på gymmet. Den tid det tar att ringer runt bland kunderna, den tid man lägger för att planera upp en kunds träningsprogram och den tid det tar för att stämma av om träningen gått bra med kunden är något som gymkedjor inte ger betalt till Personliga tränaren. Det som tar mest tid för en Personlig tränare är allt förarbete och efterarbete. Att man då inte får betalt för det är väldigt lustigt. Jag vill ge mina kunder dem bästa förutsättningarna som det bara går och jag tror att i stort sätt alla personer uppskattar att en Personlig tränare kan ge ett så bra bemötande som möjligt, ett träningsprogram som verkligen är individbaserat som möter kundens behov och krav. Som egenföretagare är det ingen över mig som ska ta ut den största delen av betalningen och jag kan därför hålla nere en PT-timme billigare än vad en gymkedja tar, jag kan också lägga ner mer timmar på förberedelser samt efterarbete vilket gör det hela bättre för mina kunder. 

Något jag lärt mig är att starta upp ett bolag tar tid. Det tar tid att nå ut med sitt företag och få personer att hitta min hemsida och de tjänster jag erbjuder. Ett mycket givande jobb som jag hade under våren var FMS löpargrupp. Där var jag egen ledare och fick coacha en grupp på 15 personer. Jag utvecklades väldigt mycket och kunde även därifrån skriva träningsprogram och göra en löpanalys på en av deltagarna. I nuläget håller jag på att planera upp ett träningsprogram för höstens löpargrupp där jag hoppas på att fler deltagare anmäler sig till. Mitt fokus ligger mer mot traillöpning och försöker göra passen så olika varandra som möjligt med olika syften. Jag fick väldigt fin beröm och kritik från vårens löpargrupp och det får mig att vilja satsa ännu mer och försöka utveckla mitt ledarskap ytterligare. 

I nuläget jobbar jag på Kopparstaden där jag haft sommarjobb tidigare. Jag är ledig väldigt mycket i Sommar och ser det som en liten mellanperiod innan jag går på jobb till 100%. Jag pratade med Kopparstadens personalchef för ett par veckor sen gällande min roll som hälsocoach. Det kan eventuellt bli att jag till hösten får leda två träningspass för företaget och det ser jag fram emot väldigt mycket. Jag kommer även efter O-ringen som jag ska springa i sommar gå ner så jag jobbar fyra dagar i veckan på Kopparstaden. Då kan jag lägga en dag i veckan på mitt eget företagande, söka nya tjänster, skriva träningsprogram, försöka sälja in mina tjänster hos företag och ge allt för att jag ska lyckas inom träning och hälsobranschen. 

Det var en liten uppdatering. Några roliga saker jag ser fram emot är kommande surfresa till Biarritz, filmjobb i eksjö, min och Malins resa till Lofoten, O-ringen och en trailtävling i Falun. En maxad sommar med bara roliga saker blandat med extremt mycket jobb. 

Hoppas ni får en underbar sommar 

/Didrik 

 

 

Share your thoughts