Viktig lärdom

Tänkte berätta om en lärdom jag kommer ta med mig i mitt yrke som hälsorådgivare.  

I somras jobbade jag på Kopparstaden som är ett fastighetsbolag som äger större delen av alla hyreslägenheter i Falun och min uppgift var att hålla det snyggt utanför fastigheterna med hjälp av gräsklippning, rensning m.m. 

En dag när jag gick runt med  en trimmer kom det fram en äldre dam som gav mig en rejäl påminnelse om att låta hennes blommor vara ifred och hur man ska ta hand om blommor på bäst sätt.. 

Hon var aningen sur och det märktes att hon ville markera och visa att en sommarjobbare inte har mycket att säga till om. När hon var klar med sina åsikter sa hon att hon bara ville säga det till mig eftersom ingen av de ordinarie anställda lär ut sommarjobbarna ordentligt (vilket inte stämmer), jag svarade att hon får lära ut nya sommarjobbare nästa år då alla som jobbar den här sommaren ska examineras på sina utbildningar och börja om på nya jobb. 

Den äldre damen svarade lite nonchalant, ” jaha men vad ska du bli när du blir stor då?” 

jag svarade att jag ska hjälpa människor att uppnå bättre hälsa. 

” jaha, vad tycker du om LCHF då? ” 

Mitt kortfattade svar till LCHF blev ungefär såhär. 
LCHF kan vara ett bra sätt att gå ner i vikt då man med högst sannolikhet minskar energiintaget genom att reducera eller ta bort kolhydrater helt och hållet MEN!, kolhydrater för med sig många positiva och nödvändiga egenskaper som gör att kolhydrater bör finnas med i kosten. Glukos är t.ex det primära bränslet för det centrala nervsystemets celler och bör därför intas dagligen. Det är människans snabbaste energikälla och är därför viktig vid fysisk aktivitet. Frukt, grönsaker, rotfrukter som innehåller kolhydrater innehåller även fibrer, vitaminer och antioxidanter som vi människor behöver och att utesluta sådana saker är bara dumt..

” haha, LCHF har förändrat mitt liv, jag har fått bort cancer i munnen och jag har gått ner 8 cm i midjemått och har aldrig mått bättre, sen har jag börjat få mina väninnor att äta det också” 

Det låter väldigt bra, va kul, ja då ska du fortsätta med det svarade jag (eftersom hon nu mår så bra av att äta LCHF) Men det du inte ska göra är att sprida vidare fel kunskap till dina väninnor om kost och matvanor, säga att kolhydrater är skit och något som man ska hålla sig borta ifrån.  

” NÄHÄ men hur bra är det att äta fem limpor vitt bröd!?, hur bra är det att äta massa vitt socker?! Tänkt dig att äta gratinerad blomkål med smält smör på, härliga kryddor och en god ost till mot att äta en potatis? “

Det är ingen som säger att äta fem limpor vitt bröd och att äta massvis med socker är nyttigt utan allt handlar om mängden du äter sedan finns det bättre och sämre saker att stoppa i sig. Med den jämförelsen tror jag alla skulle säga att din rätt är godare än enbart en potatis. Vill du att jag nämner de rekommendationer som Nordiska näringsrekommendationerna har tagit fram och vilka livsmedel man ska förhålla sig till samt minska intaget av?

” ja visst, “

Du bör öka intaget av:

• Grönsaker & baljväxter 

• Frukt & bär 

• Fisk & skaldjur 

• Nötter & frön 

Byta ut 

• Spannmålsprodukter av vitt mjöl till Spannmålsprodukter av fullkorn 

• Smör, smörbaserade matfetter till vegetabiliska oljor, oljebaserade matfetter 

• Feta mejeriprodukter till magra, mejeriprodukter 

Begränsa 

Charkprodukter, rött kött

• Drycker & livsmedel med tillsatt socker 

• Salt 

• Alkohol 

 

” Men av LCHF kan jag äta hur mycket som helst utan att gå upp i vikt, jag har till och med börjat motionera vilket jag inte kunnat göra på flera flera år,”

Att du kan äta hur mycket du vill utan att gå upp i vikt är orimligt, du tror inte att sambandet mellan att du börjat springa och tagit bort kolhydrater har gjort att du har en negativ energibalans och på så sätt gått ner i vikt? 

“Nej det tror jag inte, och jag kommer fortsätta med LCHF” 

 

Med det här samtalet slog det mig att när du pratar hälsoråd med personer så gäller det att veta vad båda har för definitioner om saker. Om den ena tror att kolhydrater i kosten är = 5 limpor vitt bröd så är det självklart att det är dåligt. Vissa människor är otroligt engagerade i vad som är rätt eller fel beroende på vad de har för egna erfarenheter så att alla andra åsikter är helt fel, trots vad vetenskapen säger. 

Att LCHF i det här fallet skulle kunna göra att man kan äta obegränsat utan att gå upp i vikt, bota cancer och göra livet enormt mycket bättre kanske stämmer för den här damen. Men det finns alltid en orsak till varför saker blir som det blir. Enligt damen kan hon äta obegränsat och ändå tappa vikt.. äter hon verkligen obegränsat då?  eller rör hon sig betydligt mer än tidigare så att energiutgifterna har ökat? 

Det här är bara en person av många jag kommer träffa som har det här synsättet på hälsa och kost. Det kommer bli en stor utmaning i framtiden att bemöta dessa människor. Det gäller att lyssna, inte säga att de måste förändra sina levnadsvanor utan enbart berätta vad vetenskapen säger om området och vilka rekommendationer som finns. 

Är ni intresserade av vilka näringsrekommendationer som finns kan ni klicka in på länken från NNR: 

 

 

Det var allt jag hade den här gången! 

/D

 

Share your thoughts